Župna crkva sv. Ilara

Župna crkva sv. Ilara u Mlinima spominje se već 1272. g. Sv. Ilar, apostol ovih krajeva iz 3. st., bio je simbol slobode od začetnika zla. Stoga ga se od početka kršćanstva ovdje slavilo. Stara crkva je u potresu 1667. stradala, a na ruševinama je podignuta današnja crkva 1683. g. Sakristija je nadograđena polovicom prošlog stoljeća, a pobočna kapela 1874. g. Na crkvi je zvonik na preslicu sa tri zvona (od 1914. ostalo samo jedno), ali je 1934. sagrađen današnji zvonik sa tri nova zvona.

Opširnije: Župna crkva sv. Ilara

Sv. Roko u Mlinima

sv. Roko u Mlinima na rivi zavjetna je crkvica bratstva iz Mlina i Zavrelja, a građena je u vrijeme kuge u 15. st.  Nadograđena je u 19. st. Obnovljena je 1999. g.

Uskoro opširnije

Sv. Spas na Krstacu

sv. Spas na Krstacu je crkvica romaničkog stila iz 12. st. Sagrađena je na stijeni te i danas stoji. Obnovljena je, a u funkciji je za Uzašašće i  blagdan Našašća sv. Križa.

Uskoro opširnije

Sv. Luka na Brašini

Sv. Luka – crkvica na Brašini (Baletići) bila je spaljena 1806., te ostala u ruševinama do 1952. g. Obnovljena je i koristi se na blagdan titulara.

Uskoro opširnije

Srce Isusovo u Srebrnom

Srce Isusovo u Srebrnom potječe iz 1912. g. Djelo je svećenika Silva Miloslavića.

Uskoro opširnije

Sv. Petar na Trapitu

sv. Petar na Trapitu je iz 16. st. Zavjetna je crkva bratstva iz Blata  koje se spojilo s kuparskim. Kako je sagrađena na stijeni, izdržala je mnoge udare, oskvrnuća i pustošenja. Obnovljena je 1984. g. No, nije bila u funkciji do 1992. zbog "vojnog zabrana", a  sad se koristi na blagdan titulara.

Uskoro opširnije

 

Sv. Stjepan u Kuparima

Sv. Stjepan na Gorici u Kuparima spominje se 1279. g., dok se ime mjesta Kupari spominje 1317. g. Stara je crkva propala, ali na istom mjestu je današnja crkva istog titulara. Kao filijalna crkva  često je u funkciji. Potrijem je dograđen 2004. g.

Uskoro opširnije

Sv. Mihael na Kosturu

Sv. Mihael – crkvica na Kosturu podignuta je u 17. st. nedaleko od starije crkvice sv. Mihaela, koja se spominje 1366. na imanju Savina Gundulića. Ostaci se te starije crkvice vide na ljutima poviše magistrale između Kostura i Zavrelja. Za nju se skrbi obitelj Burin. Obnovljena je i koristi se na blagdan zaštitnika.

Uskoro opširnije

Velika Gospa u Platu

Velika Gospa u Platu sagrađena je u 19. st. na temeljima starije crkve. Uz nju je mjesno groblje. Obnovljena je i produžena 1998. g. U funkciji je često kao filijala.

Uskoro opširnije

Back to Top