Župa sv. Ilara

Župa u Mlinima, ili Donja Župa, odvojena je od matične župe u Mandaljeni  20. kolovoza 1449. g. Do tada je u župi bilo 215 kuća, te Veliko vijeće Dubrovačke republike određuje da se u župi postavi ˝i drugi svećenik˝, jer jedan ne može doskočiti potrebama. Taj ˝drugi˝  svećenik ima skrbiti za kaznačine Biela i Chernari, a to su današnji Plat i Kupari. Isti ima dužnost stolovati uz crkvu sv. Ilara.

Župa Mlini obuhvaća područje od Kupara do Oboda, a danas su tu naselja: Gorica, Blato, Kupari, Srebreno, Kantule, Brašina, Klokurići, Krstac, Mlini, Vrelo, Zavrelje, Kostur, Soline, Smokovijenac i Plat.

Pučanstvo se u župi sv. Ilara konstantno povećava, ali uglavnom doseljenicima iz pasivnih sela. Tako je 1971. u župi bilo 1465 duša u 484 obitelji, a 2001. popis donosi broj od 3036  stanovnika u 756 domaćinstava.  Od nazočnog puka  85 %  je po krštenju katoličke vjere.

Na području župne zajednice Mlini nalazimo tri grobišta: uz maticu, te uz crkvu sv. Stjepana u Kuparima i oko crkve Velike Gospe u Platu. Postoji i staro grobište uz crkvu sv. Ivana u Platu, ali se danas ne koristi.

Back to Top