Povijest HDZ-a Župe dubrovačke

Povijest HDZ-a Župe dubrovačke

HDZ Župe dubrovačke osnovan je 25. ožujka 1990. godine na veličanstvenom skupu u hotelu ''Orlando'' u Srebrenom, kao Temeljni ogranak Općinkog odbora HDZ-a Dubrovnik, s jasnim smjernicama rada, to jest podržavanja borbe za suverenu i nezavisnu domovinu Hrvatsku.
Većina župljana je uvijek bila hrvatski orijentirana tako da su prihvatili program HDZ-a, te je naša stranka već tada na početkou 1990. imala preko 400 članova, to jest skoro 10% ukupnog stanovništva ondašnje Župe, dok je simpatizera bilo 80% što su pokazali i prvi slobodni izbori održani 22. travnja 1990. godine, gdje HDZ sa više od 70% dobiva prve demokratske višestranačke izbore.

U jesen 1991 dolazi do agresije Srba i Crnogoraca na naše područje, a HDZ je bio jedan od inicijatora osnivanja obrane i aktivno sudjeluje u obrani Župe, ali nažalost nadmoćan agresor dana 24. listopada 1991 godine okupira Župu, te su župljani primorani otići u progonstvo.
U progonstvu Hrvatska Demokratska Zajednica Župe dubrovačke nastavlja sa radom dajući vjeru i nadu prognanim župljanima, da će se vratiti na svoja ognjišta, što se i ostvarilo 26. svibnja 1992. godine kada je Župa oslobođena od srbo-crnogorskih agresora.
Pri povratku u oslobođenu Župu, HDZ sudjeluje u organiziranju povratka i realizaciji obnove uništenih, spaljenih i opljačkanih domova, te župski čovjek na predsjedničkim izborima 1992. godine, kao i lokalnim 1993. godine daje povjerenju HDZ-u. Puno se radi da bi Župa dobila status Područja posebne državne skrbi, što se i uspjelo na dobrobit puka Župe dubrovačke.

HDZ inicira osnivanje općine Župa dubrovačka, što nailazi na veliku potporu žitelja Župe i odlukom Sabora RH od 17. siječnja 1997. godine, prvi put u povijesti Župa dubrovačka dobiva status općine. Temeljni ogranak HDZ-a Župe dubrovčke prerasta u Općinski odbor HDZ-a općine Župa dubrovačka. Obećano je i ostvareno, tako da ponovno u travnju 1997. godine na izborima za lokalnu upravu i samoupravu HDZ u Župi odnosi pobjedu velikom većinom glasova, tako da u sazivu Općinskog vijeća ima 70% mandata.

Na svim ostalim izborima do danas, bilo da se bira za Hrvatski sabor ili lokalnu samoupravu, Hrvatska Demokratska Zajednica u Župi dubrovačkoj ostvaruje uvjerljivu pobjedu, tako je i na zadnjim lokalnim izborima, HDZ-ov kandidat za načelnika gospodin Silvio Nardelli i njegov zamjenik gospodin Mirko Maslać dobili su povjerenje stanovnika Župe već u prvom krugu.