Novosti

Petak, 10 Prosinac 2021 09:33

22. obljetnica smrti dr. Franja Tuđmana - Sveta misa zadušnica u 16 sati u Mandaljeni

Dr. Franjo Tuđman, utemeljitelj moderne hrvatske države umro je na današnji dan prije 22 godine.  Otišao je kao karizmatska ličnost, najzaslužnija što je Hrvatska stekla svoju neovisnost, obranila se od velikosrpske agresije i oslobodila svoje okupirane teritorije.

Prvi Hrvatski predsjednik je rođen 14. svibnja 1922. godine u Velikom Trgovišću. Sudionik je antifašističkog pokreta od 1941., a iz Drugog svjetskog rata izlazi činom bojnika. Nakon što je 1967. godine potpisao Deklaraciju o hrvatskom književnom jeziku, isključen je iz Saveza komunista, smijenjen je i umirovljen te mu je zabranjen rad na Sveučilištu.

Od komunističkog režima je osuđen 1972. na 2 godine zatvora zbog "nacionalizma", pušten nakon 9 mjeseci. Osuđen je i zbog intervjua švedskoj televiziji 1981. na 3 godine, te pušten 1983. iz zdravstvenih razloga. Tijekom 1984., je vraćen u zatvor radi izdržavanja ostatka kazne, ali je iste godine zbog pogoršanja zdravstvenog stanja uvjetno pušten.

Nakon što mu je 1987. godine vraćena putovnica, odlazio je više puta u inozemstvo te svojim predavanjima među iseljenicima poticao stvaranje hrvatskoga nacionalnog pokreta. Godine 1989. osniva Hrvatsku demokratsku zajednicu te do smrti ostaje njezin predsjednik. Nakon pobjede HDZ-a na izborima 1990. izabran za predsjednika Predsjedništva SRH. Nakon donošenja demokratskog Ustava 1990., izabran za predsjednika Republike 1992. godine.

Vodio je Hrvatsku u pobjedničkom Domovinskom ratu, koji je 1995. završen vojno-redarstvenom akcijom “Oluja”, a mirnom reintegracijom hrvatskog Podunavlja Hrvatska je pod njegovim vodstvom postala cjelovita i slobodna.

U spomen na utemeljitelja moderne Hrvatske u organizaciji Općinskog Odbora HDZ-a Župe dubrovačke, danas u 16 sati u Crkvi Sv. Marije Magdalene u Mandaljeni služit će se sveta misa zadušnica, a iza mise će se položiti vijenac na Spomen obilježju u Mandaljeni.